top of page

Vår aller første lærling!

18-åringen har alltid likt å kjøre, og to uker på utplassering gjennom skole gav mersmak.

ida topstad2.jpg

Hils på Ida, hun er Ribe Betongs aller første lærling. Ida skal bli betongbil-sjåfør, ikke det vanligste valget for jenter flest. - Jeg har ikke vært så opptatt av å tenke på at dette er et mannsdominert yrke. Dette hadde jeg bare lyst til å satse på, og det er nettopp det jeg har gjort.

Det er ikke uvanlig at skoleelever må på utplassering for å få en forsmak på arbeidslivet. Ida ville ikke vente med at skolen skulle finne en bedrift for henne,  og valgte å ta kontakt med Ribe Betong og Roger Ribe direkte. Siden foreldrene hennes bor i nærheten av Åseral, satte Roger henne i kontakt med avdelingen der. Her jobbet hun i to uker, fikk blant annet oppleve leveringer med betongbil og pumpe, i tillegg til vedlikeholdsarbeid på tomta. - Jeg likte veldig godt å kjøre betong, og synes det var virkelig gøy. Jeg har prøvd vanlig vareutlevering og distribusjon før, men det trivdes jeg ikke med. 

Interessen for kjøring kom naturlig gjennom oppveksten, da de rundt henne og miljøet også var begeistret for dette. Hun har kjørt litt 4-hjuling som barn og legger til at hun er fra "landet", der biler
og kjøring er en naturlig del av hverdagen.    

Utplasseringen i Åseral gav mersmak, hun ville bli betongbilsjåfør. Her startet søkeprosessen med å få lærlingplass gjennom Opplæringskontoret og Sam Eyde Videregående skole. For å få plass på linja må man ha en lærlingbedrift klar på forhånd. Ribe Betong hadde ikke lagt dette tilrette på gitt tidspunkt, men Ida valgte likevel å forfølge muligheten. 

- Måten jeg fikk god hjelp ved første kontakt og hvor godt jeg trivdes de to ukene jeg var i Åseral, ville det vært dumt å ikke prøve i det minste. Og det ordnet seg jo! 

Nå venter 19 uker ved Sam Eyde VGS hvor Ida skal ta lastebillappen C og CE. Når lappen er bestått, starter hun lærlingperioden hos Ribe Betong. 

- Forhåpentligvis består jeg alle kurs og oppkjøring på første forsøk og er klar for praksisen på nyåret!

Christoffer, som er daglig leder ved Opplæringskontoret Transport & Logistikk Agder, har troa på jentene! Han bekrefter at det ikke er mange jenter som søker, men at jentene som søker seg inn ender som oftest opp med være de dyktigste i klassen. - Av totalt 25 stk i året er ca. 4 av disse jenter. Ikke en så gal prosentandel, men vi håper at flere søker i fremtiden. Jentene setter veldig pris på av bedriftene, de er flinke sjåfører og er de som kjører mest økonomisk, forteller han. 

Positivt for bedriften

 

Ribe Betong har lenge ønsket å kunne ta i mot lærlinger, men har ikke hatt kapasitet. - Det krever mye ressurser å være ansvarlig for opplæring av unge mennesker. Nå har vi vokst de siste årene og står nå sterkere rustet til å ta i mot lærlinger. Det er veldig positivt at vi får inn mennesker i ung alder tidligere, i et marked det blir vanskeligere å finne arbeidskraft, sier Jaran Finden som har ansvaret for transport og pumping i Ribe Betong.

DSC07538.jpg
  • face
  • insta
  • link
  • yout
bottom of page