top of page

Hengemyr

Hengemyr.png

Herdetiltak

Øystein Mortensvik

Våren er en krevende tid å støpe på! Det er ofte kaldt i bakken, noe som gjør at betongen kjøles ned og herdeprosessen går langsomt. Så titter sola frem og varmer opp over- flaten av betongen slik at denne enten størkner eller tørker ut. Da ser det ut som man kan begynne å pusse betongen – bare for å trå ned i bløt betong like under toppen. Dette kalles hengemyr og er et typisk vårfenomen.

Lufta er tørr og kan suge til seg fuktigheten fra betongoverflaten. Spesielt nå på våren er vinden et stort problem. Det er ikke store bevegelsen som skal til over en nystøpt, ubeskyttet betongoverflate før de små plastiske svinnrissene dukker opp. Sol og vind sammen er den verste kombinasjonen, da kan rissene bli til store sprekker. Etter å ha lagt betongen ut i riktig høyde og trukket av, må betongen beskyttes med herdemembran. Denne dusjes på i rikelig mengde. Her finnes det mange varianter og teknologier. Hvis i tvil – kontakt din nærmeste betongteknolog.

Når betongen størkner kan man begynne å pusse på overflaten. Etter pussing er det ingenting som er bedre enn å dekke overflaten med plast. Ingen fuktighet forsvinner igjennom plasten og betongen får gode vilkår til å herde.

 

I alle fall hvis plasten får ligge på betongen i flere døgn. Vanning når betongen har begynt å herde er ytterligere hjelp til en god overflate.

 

Gode herdetiltak er rimelige og enkle, men glemmes dessverre alt for ofte. I tidlig fase, fra noen minutter etter utstøping, til et døgns herdetid er betongen svak og trenger litt ekstra hjelp. Gode herdetiltak som herde- membran, plast og vanning er viktige og en investering for et godt resultat.

Last ned PDF.

  • face
  • insta
  • link
  • yout
bottom of page